9月17日学术报告

时间:2019917日,15:30
地点:工程科技楼北楼101058
报告题目:Application of Coordination Polymerization in the Synthesis of New Polyolefin Materials

报告人:代胜瑜    副教授    安徽大学

报告人简介:代胜瑜,副教授,2012年安徽师范大学获学士学位。2016年中国科学技术大学高分子科学与工程系提前获得博士学位,2016-2018年在中国科学技术大学材料科学与工程系博士后流动站工作。20189月至今安徽大学副教授,硕士生导师。以第一作者和通讯作者在 Angew. Chem. Int. Ed.J. Cata. Chem. Commun., Polym. Chem., Organometallics等国际重要期刊发表论文 17 余篇,其中影响因子大于5 的论文 9 篇,3 篇入选ESI高被引论文。论文总被引用800余次,H因子为13。主持并完成中央高校基本科研业务费和博士后基金面上项目各一项。现主持国家自然科学基金青年基金, 安徽大学高层次人才启动项目等。主要从事高分子合成相关领域工作,特别是金属有机催化的高分子合成。

报告摘要:TPEs can be defined as a class of polymers, which combine the service properties of elastomers with the processing properties of thermoplastics. The synthesis of TPEs based on olefinic building blocks usually requires the use of long chain α-olefins, multiple steps and/or multiple catalysts. The concept of using only ethylene as feedstock in a single step is fascinating but also very challenging. Recently, the synthesis of polyethylene thermoplastic elastomer through α-diimine-nickel-catalyzed ethylene polymerization have been achieved by my group. Here, we report the first example polyethylene-based TPEs through α-diimine-palladium-catalyzed ethylene polymerization. Furthermore, the synthesis of biomass functionalized polyethylene thermoplastic elastomer was realized through α-diimine-palladium-catalyzed ethylene-biomass monomer copolymerization. Most importantly, biomass functionalized copolymers with excellent elastic properties could be generated in the screening process.